UKK

Täälä on vastaukset yleisempiin vastattuihin kysymyksiin.

Mikä on kuusitunneli.fi?

Se on IPv6-tunnelia tarjoava suomalainen palvelu. Tarjoamme käyttäjille IPv6-osoitteita ja yhdyskäytävän IPv6-tunnelin kautta IPv6-verkkoon.

Miksi kuusitunneli.fi?

Koska teleoperaattorit tarjoavat rajatusti IPv4-osoitteita ja ei vielä IPv6-osoitteita, joita on paljon enemmän. Tulemme tarvitsemaan IPv6-osoitteita, kun internetissä laitteiden määrä kasvaa.

Kuusitunneli.fi tarjoaa väliaikaisen ratkaisun ennen siirtymistä kokonaan IPv6-toimivaan verkkoon. Tunneliyhteys ei koskaan ole samanlainen kuin natiiviyhteys mutta se on silti suhteellisen hyvä ennen kuin teleoperaatorisi on valmis tarjoamaan IPv6-osoitteita.

Toimiiko palvelu yhteydessäni?

Palvelu toimii kaikkien teleoperaattorin verkossa Suomessa. Palvelu ei toimi ulkomaalaisilla IP-osoitteilla. Yhteys vaatii toimiakseen julkisen IPv4-osoitteen ja päätelaitteen joka tukee 6in4-tunnelointia. Palomuurista tulee olla auki sisälle ja ulospäin Protokola 41. Kun käytössä dynaaminen IPv4-osoite se tulee päivittää DynDNS tavoin rajapintaan niin yhteys toimii.

Mikäli käytössänne ei ole julkista IPv4-osoitetta, palvelu ei välttämättä toimi tällöin yhteydessä. Suosittelemme tällöin esimerkiksi Teredo yhteyttä, jonka esimerkiksi tarjoaa Trex.

Mitä eroa palvelusta on verrattuna muihin IPv6-tunneleihin?

IPv6:ta voidaan tunneloida useilla eri tavoilla. 6in4, 6rd ja 6to4 käyttävät kaikki UDP 41 protokolaa. Sitten on vielä Teredo esimerkiksi käytettävissä.

6to4 perustuu täysin julkiseen IPv4-osoitteesta käännettynä heksidesimaaliksi ja lisäämällä sen IPv6-prefixiin 2002::/16. Tälläin IPv4-osoitteen muuttuessa muuttuu myös IPv6-osoite. Tämäkin yhteystapa vaatii, että asiakkaan laitteessa on julkinen IPv4-osoite. 6to4 ongelmana on asymmetrinen reititys, joka tarkoittaa että on useita yhdyskäytäviä natiivi IPv6-verkkoon ja siitä poispäin. Lisäksi ongelmana, että 6to4 yhdyskäytävällä on useita organisaatiossa ylläpitämässä ja jotkut luokittelevat näitä osoitteita ns. "kakkosluokan" osoitteiksi. Yhteyspisteitä löytyy ainakin Funetilta ja Elisan verkoista.

6in4 on staattinen IPv6-tunneli IPv4:sen yli tarjoten kiinteitä IPv6-osoitteita. Koska pääasiassa kuluttajilla on dynaamisia IPv4-osoitteita käytössä, vaatii että kuluttaja päivittää rajapinnan yli voimassaolevan IPv4-osoitteen. Meidän palvelumme käyttää 6in4 protokolaa.

6rd (Rapid Deployment) on teleoperaattorien tapa tarjota IPv6-osoitteita IPv4-verkon yli. Osoitteiden jakaminent tapahtuu samalla tavalla kuin 6to4-verkossa paitsi tässä käytetään vain teleoperaattorin omaa yhteyspistettä ja se että käytetään teleoperaattorin omia osoitteita. Usein tämä yhteystapa onkin nopein, koska yhdyskäytävä sijaitsee yleensä oman teleoperaattorin verkossa. Teleoperaattori Telia tarjoaa tätä palvelua esimerkiksi kiinteässä laajakaista verkossaan.

Teredo Teredo on näistä kolmesta aikaisemmasta protokolasta erilaisempi, sillä se käyttää UDP-protokolaa ja toimii myös osoitemuutoksen (NAT) takana ilman julkista IP:tä. Lähin julkinen Teredo palvelu löytyy Trex:iltä.

Miten saan reitittimelle osoitemuutoksen (NATIn) tai sisäverkon?

IPv6:sessa ei tarvita osoitemuutosta ollenkaan, sillä osoitteita on niin paljon, että mekin pystymme jakamaan näitä ilmaiseksi käyttäjillemme käyttöön. Meillä on osoitteita varattu jokaiselle suomalaiselle miljoonia, joten emme usko että osoitteista tulee pulaa kenelekkään.

Suosittelemme kuitenkin rajoittamaan reitittimen ja päätelaitteiden palomuurista sisällepäin liikennöinnin, kuten IPv4-puolella tulee tehdä. Useimmat laitteilla on oletuksena suljettuna sisällepäin tuleva liikenne.

Yhteys palveluun on hidas!

Koska kyseessä yleisesti on tunneliyhteydestä, sen nopeus ei ole sama kuin natiivinen yhteys. Tähän vaikuttaa sinun yhteytesi palvelimellemme, yleinen verkon kuormitus ja ruuhka. Voit testata nopeutta Speedtest.net:issä kun valitset palvelimeksi Elisa Tallinn, joka on tällä hetkellä lähin, joka tukee IPv6-osoitteella nopeustestiä.

Onko palvelussa kaikki portit avoinna?

Kyllä, poikkeuksellisesti portti TCP 25 (SMTP) on suljettu ulospäin menevältä liikenteeltä. Tästä syystä tulisi käyttää palveluntarjoajanne omaa SMTP-palvelinta ja salattuja portteja 465 tai 587. Vaikka sisällepäin on yhteys avoinna, niin emme suosittele palvelinten ylläpitoa tunmelin päässä. Yhteys on tarkoitettu yksityiseen käyttöön.

Tarvitsen apua?

Kuusitunneli.fi tarjoaa vain alustan, ei asiakaspalvelua. Toivottavasti sivustolla löytyvistä ohjeista on sinulle apua.

Kuinka turvallinen palvelu on?

Sinun tulee ymmärtää, ettei kyseessä ole VPN-palvelu. Pidämme käyttäjä ja IP-osoite lokia käyttäjistämme ja oikeuden päätöksestä luovutamme viranomaisille. Emme seuraa yksittäisten käyttäjiemme liikennettä, mutta liikennemääriä voimme mahdollisesti seurata. Palvelussamme kaikki tietoliikenne kulkeutuu erikseen salaamattomana ellet erikseen salaa. Suosittelemme varmistamaan kirjautuessa erityisesti verkkopalveluihin että käytössä on HTTPS-yhteys. Meidän tehtävänä ei ole nuuskia käyttäjiemme liikennettä ja kunnoitamme yksityisen suojaa käyttöehtojemme mukaisesti.

Tarjoatteko RDNS (Reverse DNS) palvelua?

Kyllä, ota yhteyttä lomakkeella ja ilmoita tunnelisi ID ja nimipalvelimet (vähintään kaksi) missä sinulla on nimipalvelut niin ohjataan RDNS toimimaan nimipalvelimellasi. Hallinta tapahtuu siis omalla nimipalvelimellasi.

Onko palvelu ilmainen?

Toistaiseksi ainakin, koskaan ei tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Tällä hetkellä yhteyksiä sponsoroi Turun Datatekniikka Oy